Anyagismeret

IV. Az „elméleti” órák

Már említettem, de azért még egyszer elismétlem: ezek az ismeretek nagy része nem marad elmélet, ugyanis nagyrészük gyakorlatban alkalmazható és alkalmazni is kell. Például a fafaragás eszközeit is megismerik a gyakorlatban, vagy azt az ivócsanakot, sótartót, kapatisztítót, stb., amit bemutatok az órán, azt el is készítjük.

1. Anyagismeret

Ha jól meg akarjuk ismerni a fát, akkor tudnunk kell a fa felépítését, részeit is. Érdemes valamennyire szelektálni az ismeretet a tanulók életkorának megfelelően. Ezeket természetesen a későbbiek folyamán lehet bővíteni.

A kéreg a fás részeket körbefogó szövet, melynek feladata védenie a fát a külső behatásokkal szemben : az esővíz, fagy, forróság, gombásodás és rovarok ellen .

A háncs a kéreg alatt található, feladata a levelek által gyártott kész szerves anyagokat elszállítani a gyökerekhez. Ha egy fáról körben lefejtjük a háncsrészt, a gyökerek éhen halnak, a fa elpusztul.

A szíjács a következő réteg, mely a fa életéhez szükséges vizet és ásványi sókat szállítja.

A geszt tulajdonképpen a fa fő része, mely elhalt sejtekből áll, feladata szilárdítani a fát. Sötétebb színű, súlyosabb, erősebb, mint a többi rész.

Felsőbb osztályoknál esetleg még megismertethető az osztódószövet, a kambium.

 

a fa felépítése

 

Jó, ha ismertek a következő fogalmak:

Szálirány : A fa hosszanti irányában haladó rostok vonalai.

Görcs, göcs : A törzsben elhelyezkedő ág benőtt része.

Repedés : Térfogatváltozáskor keletkező fahibák, általában száradáskor találkozunk vele.

Fülledés : A nedvdús, frissen kivágott fákon megjelenő kezdetben piszkoskék, majd pirosas-barnás színű gomba okozta elszíneződés.

Korhadás : Az a folyamat, mikor a gombák elkezdik lebontani a fát.

A fa tárolásával kapcsolatban kiemelendő (főként, ha még nem tökéletesen száraz), hogy az száraz, szelős helyen történjen, vagyis 2 dolog kerülendő: ne tegyük ki napsütésnek, és ne tegyük egymásra a léceket, deszkákat, úgy hogy felületük összeérjen. Az előbbi azért fontos, mert a fa a napon hirtelen kiszárad, ennek eredményeként repedezett és vetemedett (görbült, csavarodott) lesz. Az utóbbi, pedig azért fontos, mert különben bekövetkeznek az előbb emlegetett fülledés és korhadás. Ez a probléma megoldható néhány, kb. 1 ujjnyi szélességű pálcával, amiket keresztbe rakunk a deszkák közé merőlegesen.

<< Előző rész Tartalomjegyzék Következő rész >>