Bemutatkozás

Nemes Sándor vagyok. 1951-ben a Nagysárréten, Biharnagybajomban születtem. Gyermekkoromat a szülőfalumban és Karcagon töltöttem. Erdészetet tanultam, és az is lett a foglalkozásom. 1987-ben úgy éreztem választanom kell az erdő és az engem árnyékként kísérő famívesség között. Azóta oktatok, alkotótáborokat szervezek és vezetek, könyveket írok, de legfőképpen faragok. Hogy alkotói életutamon elindultam, azt kiváló mesteremnek, Bíró Lajos debreceni festőművésznek köszönhetem.

Munkám során szívesen merítek népi motívumaink bőséges kínálatából. Műveim zöme életfa. Fontos tudni, hogy ősi motívumaink rendszere képírás, nem csupán díszítmény, olyan vizuális jelrendszer melyből olvasni lehet. Egy alkotásnál magunkat faragom a fába. Mi magunk vagyunk a motívumok, a tulipánok, a rozetták, a levelek és indák, s ha ki nem veszünk az életfák is.

A teremtő megáldott azzal a képességgel, hogy termékenyen tudjak dolgozni. Nem csinálok csudát, csak nemzeti kutúránkból a rám eső rész ápolását vállalom. Ez viszont kötelességem.