A fafaragás eszközei

2. A fafaragás eszközei

 • Véső : Két részből áll: pengéből és nyélből. A legjobb pengék szerszámacélből készülnek, de házilag kiváló vésőt lehet csinálni laprugókból is. A házilag készítettek általában jobban bírják, mint a gyáriak, annak van a legnagyobb szerencséje, aki székely faragóktól tud beszerezni házi készítésű vésőket. A nyél, ha lehetséges legyen fából azt jobban lehet érezni. Érdemes a nyelet mindkén végén fémkarikával ellátni, a széthasadása elkerülése végett.

 

a fafaragás eszközei

a véső és nyele

A lapos véső lehet egyfelől köszörült és mindkét oldalról köszörült, a penge hossza általában 12- 18 cm, élszöge kb. 20 ° , a penge szélessége 3- 45 mm. A ferde pengéjű lapos vésőt szúróvésőnek nevezzük, a nehezen elérhető helyeken használjuk. A lapos vésőt a nagyolt felületek lesimításához használjuk.

Az íves véső homorú felületet hagy maga után. Általában a motívumok közeinek kiszedésére használjuk, de a lapos véső mellett a nagyolás másik eszköze. A penge hossza itt is 12- 18 cm, de a szélessége 5-30 mm-ig használatos, az éle pedig 18-20 ° . Az íves véső alulról köszörült, így aztán kap egy kis „talpat”. Fontos, hogy mindig kívülről befelé élezzük, belülről csak a végén húzzuk ki a sodrát.

A szögvéső a sík felületen történő faragás nélkülözhetetlen része, a kontúrjelölés szerszáma. Méretei megegyeznek az előzőével csak a szélessége más: 5- 15 mm. Ezt a típust is kívülről befelé élezzük.

Ha lehetséges az élezést vizes köszörűvel végezzük, ha ez nem lehetséges sűrűn mártogassuk hideg vízbe, nehogy kiégjen. Ebben az esetben ugyanis elveszti eltartóságát. A végső vágóélt finom fenőkővel alakítsuk ki. Fontos a szerszámok folyamatos karbantartása, ha a penge csorba, köszörüljük ki, ha a nyélben lötyög a a penge ékkel rögzítsük vagy készítsünk új nyelet, ha a véső fás vége az ütésektől szétment (a gyűrű ellenére idővel megtörténhet), távolítsuk el a sérült részt.

 

a fafaragás eszközei

a három alaptípus

 

Ennek a három fő típusnak van számtalan méretű és profilú változata:

  • különböző szögtartományúak (hegyes-, derék-, laposszög)
  • rövidebb-hosszabb szárúak
  • görbe szárúak
  • negatív formájú változat
  • fésűs kiképzésűek

 

 • Faragókés : Ezek az eszközök különleges használatuk miatt eltérő formájúak, mint a vésők. Mint már írtam ezeket kézzel használjuk, ütőeszköz nélkül. Méreténél az a lényeges hogy a penge ne legyen nagyobb 3 cm-nél, különben nem lehet faragni vele, a nyele meg akkora legyen legalább, hogy a kezünkben kényelmesen elférjen. Élezése megegyezik a vésőkével.

 

a fafaragás eszközei

faragókés

 

 • Szobrászbunkó: Van egy eszköz, ami nélkül nehezen tudnánk használni a vésőket: az ütőeszköz. A vésőket leginkább szobrászbunkóval ütjük. Ez egy kb. 10- 15 cm. hosszú, 6- 10 cm. átmérőjű henger, ami tengelye mentén nyéllel van ellátva. Hogy a nyél jobban üljön a tenyérbe, és minél kevésbé csúszkáljon, úgy kell kialakítani, hogy a vége felé kissé vastagodjon, ez érvényes az ütőfelületre is. A nyél és az ütőfelület aránya 1:1. Általában egy darab fából van kiesztergálva. A legjobb bunkók gyertyánból, szilből, birsből és platánfából készülnek, mert súlyosak és kevésbé repedékenyek. Manapság már kaphatóak műanyag, alumínium és más fém bunkók és kalapácsok, de keménységük miatt jobban rongálják a véső nyelét. Sohasem a kar lendítésével ütünk, hanem az alkar és csukló lendítésével, így jobban lehet szabályozni az ütés nagyságát.

 

a fafaragás eszközei

bunkó

 

 • Fejsze : Faragásra és hasításra egyaránt alkalmas szerszám, aminek a használata nagy odafigyelést igényel. Fontos, hogy súlya megerőltetés nélkül elbírható legyen, akkora nyéllel, hogy kényelmesen lehessen használni. Ez adatokban a következő: a nyél kb. 35- 40 cm, a fejszefej kb. 0,5- 0,8 kg és az élhossza kb. 7 cm. A fejsze élezését lassan forgó, vizes köszörűkővel végezzük, az él finomítását, pedig fenőkőn történő körkörös mozgással alakítjuk ki.

 

a fafaragás eszközei

fejsze

 

 • Fűrész : Fontos eszköz, mivel a fák darabolását ezzel végezzük, és használatos még az áttört mintáknál is (A fafaragás népi formái című fejezet.). Sokféle fűrész létezik, ám ez nem annyira fontos a mi munkánk szempontjából. Ami lényeges, az a fogazat. Lényeges, hogy fa darabolására való fogazata legyen, ne pedig a legtöbb iskolában megtalálható fém megmunkálására való fogazat. Szintén lényeges, hogy éles, csorbáktól, fogkihajlásoktól mentes legyen. Az élezését megoldhatjuk egy reszelővel, ügyelve, hogy az élezés szöge 70 ° körül legyen. Ha túl sok a csorba, akkor ideje kicserélni. Ha ki vannak hajolva a fogak, akkor foghajtogatóval visszaállítjuk egyenesbe azokat.
 • Fúró : A fúró használati tárgyak és áttört minták készítésénél alkalmazott eszköz. Többféle fúró létezik, ezek közül a csigafúrót ajánlom. A csigafúró pontos, mély és tiszta lyukat fúr. Élezése belülről történik, időnként, pedig érdemes bekenni olajjal vagy zsírral a rozsdásodás elkerülése végett, mivel a rozsda gátolja a fúró csúszását.
 

a fafaragás eszközei

csiga fúró

 

 • Ráspoly : A felületéről kiálló, éles fogakkal rendelkező eszköz, amit felületek lesimítására használunk. Ez azonban elég durva felületet hagy, ezért ezt még érdemes csiszolópapírral átdolgozni. Alakja változatos, vannak lapos, félkerek, kerek, szögletes formájúak, de lehet íves is maga az egész ráspoly a formájától függetlenül.

 a fafaragás eszközei

ráspoly

 • Reszelő : A reszelőt tulajdonképpen famunkára nem használjuk, de szükséges olyan eszközök élesítésére, mint fűrész, de ha nincs köszörű a közelben, szükségmegoldásként használhatjuk balta élesítésére is. Ez is többféle formájú lehet, mint a ráspoly.

 

a fafaragás eszközei

reszelő

 

 • Csiszolóanyagok : A felület végső lesimításához használjuk. Vannak csiszolópapírok és csiszolóvásznak attól függően, hogy mire ragasztják fel a szemcséket. A vásznas tovább bírja és könnyebb formázni (ugyanis valahogy ezt is meg kell fogni).

 

 • Rögzítő- és szorítóeszközök : Annak érdekében, hogy szép és pontos munkát végezzünk, szükséges, hogy a megmunkálandó anyagot elmozdulásmentesen rögzítsük. Ezt különböző satukkal, pillanatszorítókkal könnyedén elérhetjük. Ha esetleg nincs elég rögzítőeszköz, akkor a deszkát rögzíthetjük úgy, hogy a két széle mellé szorosan odaszögelünk két lécet.

<< Előző rész Tartalomjegyzék Következő rész >>