Geometrikus minták

Geometrikus minták : Ezekkel a mintákkal, az éleknél található metszésfelületekkel erőteljes fény-árnyékhatást lehet elérni. Technikai kivitelezése történhet késsel (ékrovásos faragás) vagy vésővel. A geometrikus díszítmények többnyire mértani formák: egyenesek, görbék, négyzetes rácsok, körbe foglalt csillagok, forgó kerekek, fogazások, fűrészfogak, szöges hullámvonalak, alakok első látásra, úgy tűnnek, hogy a szerepük egy kompozícióban az elválasztás és a keretbe öntés, semmi más. De valójában ezek rajzokban leírt jelentéstartalmak, melyek, mint a hieroglifák, elstilizálódtak olyan szintre, hogy jelentésük első ránézésre nem szembetűnő.

fafaragás - keretmotívum

Ám nézzük meg közelebbről az egyik legkedveltebb keretmotívumot, első rajzot, ami leegyszerűsítve így néz ki: VVVVVVVVVV . Szeretném, ha elgondolkozna azon, hogy vajon hogyan jelölné a vizet, ha valamilyen szimbólummal kellene ábrázolnia. Valami hasonlóval mint én? Akkor gondolom elhihető, ha azt mondom, hogy ez a szimbólum egyik fő jelentése a víz. De vajon, hogyan értelmezhető a víz? Népi irodalmunk alkotásaiban megtaláljuk a válasz: a víz szerelmi motívum és a lélek jelölésének egyik formája.

fafaragás - geometrikus minta

De más szemszögből másképp is értelmezhető: tudjuk, hogy az ókoriak is jelentős csillagászati ismeretekkel rendelkeztek (pl.: Stonehedge), ez alapján feltételezhető az is, hogy a nap pályájának éves járását ábrázolja a motívum. Ha pedig az idő múlását szeretnénk ábrázolni grafikusan ezzel, akkor ennél jobbat nem is találhatott rá az ember.

 

 

 

 

fafaragás - keretmotívum

Nézzünk egy másik példát: a második rajzot, ahol a nap évi járása sötét-világos váltogatja egymást. Azonnal kitalálható a jelentése, ha azt mondom, gondolkodjunk ismét időben. Világos a nappal, sötét az éjszaka, vagyis akkor nem másról van szó, mint a napszakok váltakozásáról, ami szintén az idő múlását jelképezi.

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - keretmotívum

fafaragás - zárómotívum

fafaragás – keret- és zárómotívumok

Az alakábrázolások is túlmutatnak a puszta emberábrázoláson. Láthatóan 2 fő részre osztódnak: egy általában felfele szűkülő minta és ennek a tetején egy kör. A kör könnyen azonosítható: a nap különböző ábrázolásait ismerhetjük fel bennük, a felfele szűkülő háromszögek vagy félkörök belső tartalmuktól függetlenül a napot emelik fel a magasba, ezáltal feldicsőítve a napot, például (1. rajz) felmagasztalva azt a nagy embert, istent, aki napként sugározva bölcsességét, stb. a többiek felé emelkedik. A második sor első rajza hasonlít egy menyasszonyra, és valóban két szerelmi motívum is található benne a szerelmet jelképező hullámzó félkörök (víz egyik jelentése), és a nem fordított szív.

fafaragás - geometrikus alakábrázolások

fafaragás - geometrikus alakábrázolások

fafaragás – geometrikus alakábrázolások

<< Előző rész Tartalomjegyzék Következő rész >>