Fából készült használati tárgyak I.

Fából készült használati tárgyak

Ezeket a tárgyakat természetesen akkor készítsük el a gyerekekkel, mikor már elég gyakorlatuk van a faragásban. Ha például az éves 16 órás keretben gondolkodunk, akkor ezt már a következő évre érdemes tenni. Ezen tárgyak között találunk könnyebben elkészíthetőeket és nehezebben elkészíthetőeket. A tárgyakat elkészítésük nehézsége szerint fogom bemutatni, a legkönnyebbel kezdve.

  • Sulykoló, mángorló, kapatisztító : Mindhárom tipikus szerelmi ajándék volt, ha az illető legény komoly érzelmeket viseltetett valamely leányzó iránt, akkor meglepte kedvesét valamely, esetleg mindegyik tárgyal.

A sulykoló volt a régi idők mosógépe, a patak partján állva ezzel verték a ruhát a menyecskék. Azért, hogy funkcióját betöltse, valamilyen nehéz súlyú fából, lapát alakúra készítették, és nyelét úgy formázták, hogy jól kézbe férjen. Főként a lapátot díszítették egyik oldalán, de találhatunk olyat is nagy számmal, ahol a nyél is faragva van. A motívumok elrendezésénél lényeges, hogy díszítés középpontja a hosszanti átló mentén van, ide kerül egy központi motívum, amiből a többi kiindul.

A sulykolóhoz hasonló eszköz a mángorló, a ruha kisimításához használták. Ennek a lapátja sokkal hosszabb volt, és a súlya is nagyobb lett így. A nagyobb felület miatt jobban díszített volt, nagyobb kompozíciók fértek el rajta, mint a sulykolón.

Egy kapatisztító valóságos remekmű volt, mivel ennek egész felületét betölti a díszítés, ez az eszköz a leányok egyik legféltettebb kincse is volt. Formája abban különbözik a sulykolótól, hogy annak kicsinyített mása, a lapátforma alja lefele kunkorodik és a nyél végén van egy kampó, ami segítségével felakasztotta az eszközt a tulajdonosa az övére.

Az elkészítésük első lépése kifűrészelni a formát egy deszkából, aztán a nyelet kell gömbölyűre alakítani vésővel vagy ráspollyal. Ezután felkerülhet rá a motívum és jöhet a faragás.

 

fafaragás - mángorló

fafaragás - mángorló

mángorlók

fafaragás - sulykolófafaragás - sulykolófafaragás - sulykoló

sulykolók

fafaragás - kapatisztító

kapatisztító

 

  • Fogasok, táltarkók, kanáltartók : Azért ezt veszem a következő fokozatnak, mert itt még vésővel való faragás van és nem ékrovásos, ám ha az ékrovásost akarjuk megismertetni, akkor ugorhatunk a következő eszközökhöz. Mivel ez többórás munka, megoldás a csoportmunka, ha nem okoz gondot az elkészített alkotás sorsa (elhelyezhető az osztályteremben is), de felsőben megoldható egyemberes munkaként is, ha nem okoz gondot az óraszám. A következőkben bemutatok néhány rajzot, amit faragással tetszés szerint lehet díszíteni, habár ezekre a bútorokra a szegőminták jellemzőek főként. Könnyen megérthető, hogy mi ez, ha ránézünk a táltartó léceinek széleire, formára vannak fűrészelve. Segítség gyanánt bemutatok néhány szegőmotívumot is még. Az első lépés itt is a bútort alkotó részek lefűrészelése, a csapolás kialakítása, amit lehetőleg ne helyettesítsünk szögeléssel, aztán lehet faragni. A csapolásra kitérve, nem bonyolult dolog: fúrunk mindkét csatlakozó részbe egy-egy kis lyukat, de nem úgy, hogy átfúrjuk az egészet, hanem belülről, és a lyukba belehelyezünk egy rövidke hengeres felületű pálcikát, ragasztóval bekenve. Ezeket a bútorokat természetesen le lehet egyszerűsíteni, például lehet csak egyszintes táltartót készíteni. A kanáltartók lyukait fúróval alakítjuk ki.

 

fafaragás - táltartófafaragás - táltartó

 

fafaragás - fogasfafaragás - kanáltartó

táltartók, fogas és kanáltartó

 

fafaragás - szegolécek

 

fafaragás - szegolécek

 

fafaragás - szegolécek

szegőlécek

<< Előző rész Tartalomjegyzék Következő rész >>